Spirituele Therapie

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt: “Wat is spirituele therapie eigenlijk?” Naar mijn idee wordt dat al een stuk duidelijker als ik vertel wat spiritualiteit voor mij betekent.

Spiritualiteit

Spiritualiteit is voor mij datgene wat maakt dat we leven en niet dood zijn. Datgene wat er voor zorgt dat we ademen, voelen, denken, en gevoelens, emoties en intuïtie hebben. En dit alles kunnen ervaren en uitten.
Ik zie spiritualiteit dus ook niet als iets zweverigs, maar juist als iets heel concreets. Hoeveel concreter kan het zijn als je bijvoorbeeld ervaart dat je ademt, verliefd bent, huilt of blij bent. Of als je in contact bent met je partner, familielid, vriend of vriendin.
Dit “in contact zijn” zie je niet gebeuren tussen 2 ontzielde lichamen.

Ziel

Het verschil tussen een bezield en ontzield lichaam heb ik het meest bewust ervaren toen mijn oma stierf. Ik besefte dat als je met een levend iemand “praat” je voornamelijk in contact bent met iemands essentie, zijn of haar ziel, want als je tegen een gestorven iemand praat zegt het lichaam niets terug. Hoewel de ziel vaak de essentie genoemd wordt, wil dit niet zeggen dat het lichaam niet essentieel is!
Je lichaam heb je nodig om je essentie letterlijk en figuurlijk handen en voeten te geven. Als je lekker in je vel zit dan werken lichaam en ziel perfect samen. Het tegenovergestelde is ook waar: Als je niet lekker in je vel zit werken lichaam en ziel niet (helemaal) perfect samen. Of met andere woorden: de communicatie, het contact tussen lichaam en ziel is niet (helemaal) op elkaar afgestemd.

In contact zijn

Tijdens een consult zijn er 2 niveaus  van “in contact zijn”.
Het contact van de persoon met zichzelf: het eerdergenoemde contact tussen lichaam en ziel.
En het contact tussen cliënt en therapeut.
Werkelijk in contact zijn is iets anders dan: “Hoi, hoe gaat het?” , zonder eigenlijk echt naar het antwoord te luisteren. Deze vraag kun je, naast aan een ander te stellen, ook aan jezelf stellen. Best interessant om dat te doen en daar dus eens de tijd voor te nemen.

Tijdens een consult luister ik naar je vraag of klacht, en kijk ik samen met jou wat de vraag of klacht je te vertellen heeft. Daarbij maak ik gebruik van mijn intuïtie.

Het uitgangspunt van het consult is dat je vraag of klacht altijd een mogelijkheid is om bewuster te worden van jezelf, je doen en laten.